Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bankolás Angolában

Címkék: Angola bankok, angolai bankszámlanyitás, bankszámlanyitás Angolában

angola-kwanzaAz Angolába költöző expatek valószínűleg igencsak el fognak bizonytalanodni, amikor banki ügyeket kell megoldani, szóba kerül az adózás vagy bármilyen pénzügyi kérdés.

Az Angolában dolgozó külföldiek valószínűleg a megszokottól eltérő módon kell, hogy megkapják a fizetésüket, kezeljék bankszámlájukat vagy fizetik az adót.

Angola gazdasága rohamosan fejlődik, az egyik leggyorsabban fejlődő térség a világon, emiatt egyre több külföldi települ az országba, csábítja őket a magas fizetés és a kaland…
Azonban az expateknek azt is figyelembe kell venniük, hogy az élet roppant drága lehet az afrikai országban, a bankolás “hatékonytalansága” pedig több mint kiábrándító.

A helyi pénznem az új angolai kwanza (KZ), ezt azonban az expatek szinte egyáltalán nem használják.

Az egyik legfontosabb dolog, amit egy külföldi megtanul Angolában, hogy helyi bankszámlát nyitni (2011) nehéz, felesleges, sőt elkerülendő.

Folyékony portugál tudás hiányában az egyik legnagyobb kihívás megértetni magunkat egy angolai bankban, ráadásul a banki alkalmazottak is rögtön gyanakodni kezdenek, ha megértik, hogy valaki angolai bankszámlát akar nyitni.
A bankszámlanyitás folyamata egyébként igen sok időbe kerül, mert még többszöri előzetes információkérés után is biztos, hogy az első alkalommal további dokumentumokat kérnek majd. Biztosan hiányozni fognak fordítások, közjegyzői hitelesítések, stb.
Ráadásul a pénzforgalmat Angolában szigorúan ellenőrzik. Bármennyi pénz érkezhet az országba, de nagyon keveset lehet kivinni (illegális akár egyetlen kwanzát is külföldre vinni).

Emiatt az expatek egyáltalán nem szoktak angolai bankszámlát nyitni, míg Angolában dolgoznak. Ehelyett a munkaadók (nekik van angolai bankszámlájuk) a fizetést rögtön a munkavállaló hazai vagy offshore (külföldi) bankszámlájára utalják. A fizetés az előre megbeszélt pénznemben történik, ez általában euró vagy amerikai dollár.

Az Angolában dolgozó külföldiek ezért általában még elindulás előtt nyitnak egy offshore jellegű számlát, kifejezetten hogy fogadhassák a fizetésüket.

Kapcsolódó cikkek:

Bankolás Tanzániában

Tanzániai bankszámla előnyei

Bankszámla nyitás Egyiptomban

Bankolás Algériában

Mire van szükség szudáni bankszámlanyitáshoz?

Vállalati bankszámla megnyitásának menete Dubájban

Dubai: alacsony adózású bankszámlanyitás menete

Dubai bankrendszere: Hawala

Madagaszkári bankok

Bankolás a Zöldfoki-szigeteken

Dél-Afrikai céges bankszámlanyitás menete

Bankszámlanyitás Dél-Afrikában magánszemély részére

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam